perjantai 7. maaliskuuta 2008

Oppikirja ja uusi ajattelutapa

Olen tällä hetkellä saanut kirjoittamastani lojban-kielen alkeisoppikirjasta luoduksi suhteellisen lyhyen alun, jossa esitellään kielen taustaa ja ihan bridi-lauserakenteen, predikaattiajattelun perusteita sekä yksinkertaisten lauseiden luomista. Samalla opiskelen itse lojbania lisää lähinnä:
http://ptolemy.tlg.uci.edu/~opoudjis/lojbanbrochure/lessons/book1.html
- kirjaa käyttäen. Tässä lähteessä edistymistä haittaa esimerkkien vähyys, joka hidastaa asioiden sisäistämistä.

Juuri tästä syystä olen keskeyttänyt kirjoittamisen oppiakseni itse ensin riittävästi kieltä, jotta voin tuottaa riittävän laajoja esimerkkilukemistoja. Yritykseni olen oman motivaationi vuoksi keskittänyt lojban-lauseilla esitettävän yläontologian luomiseen. Yläontologia tarkoittaa niiden peruskäsitteiden määrittelyä, joilla reaalimaailman käytännön käsitteet voidaan määritellä. Viitteenäni on SUMO-ontologia:
http://www.ontologyportal.org/

Tämän yläontologian luominen liittää suoraan lojban-chatbot-projektiini.

Mutta koska lojban-kielen ajattelu eroaa melkoisesti englannin ajattelusta, niin joudun käyttämään ja määrittelemään hyvin erilaisia lojbankielisiä käsitteitä toistensa avulla. Koen homman melko haasteelliseksi, mutta ehkä myös maailmankuvaani muuttavaksi. Tämä puuhastelu havainnollistaa minulle, mitä syvästi kieli ja sen käsitteet (joista yksityisillä ihmisillä on vielä keskenään usein erilainen tulkinta) vaikuttavat ajatteluumme.

Koitan myöhemmin antaa tästä esimerkkejä.

Ei kommentteja: