perjantai 26. syyskuuta 2008

Yhteisöllisyys

Jo blogin ensimmäisessä (muistaakseni..) kirjoituksessa esitin yhdeksi tavoitteistani käynnistää jonkinlainen, vaikka edes suppea, yhteisöllinen lojban-toiminta. Jos ainakin aluksi kriteerit olisivat matalalla, niin kaikille lojbanista kiinnostuneille kevyestä yhteisöllisestä toiminnasta olisi enemmän iloa ja hyötyä kuin vaivaa. Vaivaa tulisi vasta sitten, kun perustettaisiin rekisteröity yhdistys pakollisine kokouksineen ja pöytäkirjoineen. Ja silloinkin kohtuullisesti.
Löysänkin yhteisöllisyyden yksi hyvä tavoite olisi järjestää esim kerran vuodessa yhteistapaaminen, joka sisältäisi lähinnä opetusta, workshoppeja ja vapaata keskustelua. Tiedän (runsaan kuukauden) Google-analyst seurannan tuloksena, että tätä blogia tarkkailee säännöllisesti 4-6 henkilöä ja on todennäköistä, että määrä kasvaa puolen vuoden kuluessa ehkä kaksinkertaiseksi. Tietysti tämä toteutuu sillä (minimi) edellytyksellä, että minä itse pystyn väsäämään uusia kirjoituksia tasaisin välein ja kirjoitukset sisältävät lisäksi riittävän kiinnostavia raportteja projektistani. Olettaisin ehtojen toteutuvan.

Itsekkäät tavoitteet? Oma itsekäs tavoitteeni saavuttaa sellainen asiantuntemus, että voisin sillä esim 3v kuluttua hankkia leipäni ja työllistää itseni eläkeikään asti (siis n. 7v ajan). Liiketoimintamallia ei vielä ole.

Epäitsekkäänä tavoitteena on tuoda "lojban-tietoisuutta" Suomeen. Koska, kuten olen aiemmin esittänyt, pidän lojbania erittäin hyödyllisenä työkaluna monien eri ongelmien ratkaisuissa. Yhteisöllisyys edistäisi tätä tavoitetta kvanttihypyn lailla. Oletan, että lojban työllistäisi monia muitakin.

Mutta yhteisöllisyyden toteutuminen edellyttää pieniä aloitteita muiltakin kuin minulta. Edes ihan pieniä.

2 kommenttia:

Memeist kirjoitti...

Olen kiinnostunut tapaamisesta, jos sellainen järjestetään ja asun pk-seudulla.

JuSa kirjoitti...

Minusta nyt alkuun tapaamisella ei ole kova kiire. Se mitä ensin tarvitaan, on ideoita ja mielipiteitä toiminnan muodoista ja tavoitteista, jotta olisi yhteisymmärrys siitä, mikä on realistista ja mikä on tämänhetkinen tilanne.
Toivoisin, että itse kukin käynnistäisi mieleisensä pienen projektin, joka veisi yhteistä asiaa eteenpäin. Tekemistä on paljon, mutta millään yksittäisellä asialla ei ole mikään hoppu. Jos ajattelee, että ensimmäinen asia jokaiselle olisi henkilökohtaisesti opiskella lojbania, niin sen jälkeen muita tavoitteita voisivat olla esim:
- Suomenkielisen lojban-wikin sisällöllinen pystyttäminen (runko on jo olemassa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lojban )
- Lojban sanakirjan suomentaminen, edes pienen runko-osan. Olen kääntänyt itse oppikirjaan joukon gismuja, jotka voisi syöttää jbovlaste -työkaluun.
http://jbovlaste.lojban.org/
- Lojban -ylä-ontologian luominen. Tämä on haastava homma, oikeastaan paremmin sopisi työryhmälle. Mutta yksinyrittäjä voi vapaasti aloittaa.
- Vapaata aihekohtaisten esimerkkien keksimistä oppikirjaan. Mielummin sellaisia, jotka muodostavat pienen yhtenäisen lukemiston.
- Erilaisia lojbaniin liittyviä SW.projekteja olisi keksittävissä useita.

Minusta olisi upeaa, jos ensi kesäksi voi toteuttaa muutaman päivän "Lojban-leirin", joka sisältäisi intensiivistä opiskelua ja erilaisten muiden osa-alueiden (mm. yllä mainitut) workshop-työskenetelyä.

Sitä ennen voi järjestää tapaamisia, mutta niitäkin kannattaa pohjustaa ideoilla.