Viime vuonna ja vielä isomman julkisuuden saavuttaneena, tänä vuonna on loppukäyttäjille ilmestynyt useita palveluita, joita mainostetaan siitä, että ne ymmärtävät luonnollisella kielellä esitettyjä, vapaamuotoisia kysymyksiä tai tehtävän asetuksia. Näistä merkittävimpiä ovat WolframAlpha ja Siri
Luonnollisen kielen todellinen ymmärtäminen, NLP (Natural Language Processing) on hyvin haastava tavoite ja tuntuisi hämmästyttävältä, jos ihan lähivuosina todella tämä päämäärä tavoitettaisiin. Eikä näiden sinänsä kahden kiinnostavan tuotteen suhteenkaan tämä käsitykseni ole horjunut. WolframAlpha ymmärtää rajoitettua "Wolfram-Tiede-Englantia": kysymystä tai tehtävää ei voi esittää mitenkään vapaamuotoisesti vaan rajoitettua "slangia" käyttäen, tähän tulokseen olen itse tullut kokeilemalla. En silti mitenkään vähättele saavutusta ja uskon tuotteen paranevan vähitellen.
Siri on älypuhelimiin tarkoitettu "virtuaalinen sihteeri", joka on erikoistunut suhteelliseen kapeaan erikoisalaan: ottamaan vastaan kaupallisia tehtäviä viihteen, kulttuurin, sekä majoitus- ja ravintolapalveluiden hankkimiseksi ja varaamiseksi. Ilmeisesti tämäkin alue laajenee vähitellen, jos ei Sirin, niin kilpailevien palveluiden toimesta.
Sinänsä olen täsmälleen samaa mieltä Sirin kehittäjien kanssa: matkapuhelimien luonnollinen kehityssuunta on henkilökohtaisen viestinnän sekä multimedia- ja navigaattoritoimintojen ohella kehittyä lopulta jonkinlaiseksi aivojemme ulkoiseksi jatkeeksi, jota "digitaalinen assistentti" pyrkii olemaan. Toivon, että myös Nokia on ottanut tämän suunnan vakavasti (itse en ole erityisen tietoinen asian tilasta).
Luonnollisen kielen koneellinen ymmärtäminen on siis lähivuosina tosiasiaa vain erityistapauksissa: hyvin yksinkertaisia lauserakenteita käyttäen ja/tai kapean erikoisalan ilmaisuja ja sanastoja käyttäen (joka sallii monimutkaisetkin ilmaukset, kunhan ne ovat "formaaleja"). Minun näkökohtani mukaan ainoa oikotie ihmisen ja koneen vapaamuotoiseen keskustelluun on lojban (tai joku siihen verrattavissa oleva kieli). Tämä tilanne todennäköisesti on voimassa arviolta seuraavan 5-15v ajan. Siispä ainakin minä olen motivoitunut jatkamaan lojban-harrastusta.
sunnuntai 9. elokuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti