Edistyksellistä uutta vuotta 2009 kaikille lojbanista kiinnostuneille!
Joku on jo saattanut ajatella, että koko Lojban-chatbot-projektini on hyytynyt, kun ei ole mitään kuulunut. Tosi on, että minulla oli loka-marraskuussa 2008 kotona tietokoneeni kanssa teknisiä ongelmia, kone levällään ja viikkojen ajan ei mitään edistymistä projektissa ollut. Sitten joulukuussa oli hieman vaikeaa saada uutta otetta, mutta nyt etenee taas. Olen tosin vasta sillä tasolla, että syntaksitiedoston luku ja tulkkaaminen ajonaikaiseksi parserirakenteeksi on valmis ja alkamassa nyt on tulkki joka lukee lojban-bridejä sekä em. ajonaikaista parserirakennetta käyttäen jäsentää lauseen kerrallaan.
Eli itse pääasia on vasta edessä, mutta hyvin pohjustettuna. Olen ihan optimistinen. Esittelen jonkun lokitiedoston tässä lähiviikkoina, jota näkee sitten miten bridianalyysi PEG-parseria käyttäen etenee.
Opiskelkaa lojbania, ehkä joskus 2010 aikana voitte käydä sen kanssa aitoa keskustelua tietokoneen kanssa!
tiistai 13. tammikuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Tuo 'chatbot' herättää kysymyksiä nykyisin suostisuista graafisista käyttöjärjestelmistä.
Toki graafisessakin käyttöliittymissä on taustalla dialogi, ainakin niin voidaan ajatella. Ennen Windows 95:sta se näkyi selvemmin.
Cooperative multitasking
Se ei vaan näy käyttäjälle tekstimuodossa, vaan muunlaisena yltiöteatraalisena (käyttäjää alentavana?) esityksenä. Onko siis oikeutettua havainnollistaa dataa yksinkertaisemmalla esitystavalla vain koska data on niin vaikeatajuista? Tietokoneet ovat kuitenkin kehittyneet, joten luulisi sen tekstipohjaisen keskustelun toimivan jo yksistäänkin.
On ollut vaikeaa oppia suunnittelemaan graafisia ohjelmia koska se "dialogi" onkin pohjimmiltaan monimutkaista taustalla, Windowsissa. Etenkin koska Windowsin sisäinen dialogi on aina ollut yllättävän monimutkaista.
Olen joskus yrittänyt luoda oman viestisilmukan ja sille oman kielen. Hyvät ohjeet löytyvät vielä verkosta:
http://users.jyu.fi/~vesal/kurssit/winohj/html/winmon/m-2.htm
Ehkäpä juuri GUI:n sisäisen silmukkakielen heikko hallitseminen keskeisenä tekijänä Windows-Linux -sodassa.
Käyttisten viestijonon kieli ei sentään vielä kykene kovin monimutkaisesti ilmaisemaan ihmiselle tärkeitä asioita, kuten ehkä lojban tulee tekemään.
Tuolla Vesan sivustolla sanottiin osuvasti:
"Käyttäjälle pitää siis antaa mahdollisuus myös ohjelman nopeaan käyttämiseen helppokäyttöisyyden lisäksi. Missään tapauksessa graafinen käyttöliittymä ei saisi laskea käyttäjän tuottavuutta. Valitettavasti graafisen käyttöliittymän "helppous" ja suuremmat koneresurssien vaatimukset saattavat kuitenkin tehdä näin"
Lähetä kommentti