tiistai 29. huhtikuuta 2008

Räkätaudin antimia


Minua vaivaa jo neljättä viikkoa allerginen, vuodenaikainen räkätauti: toivon sadepäiviä. Koska kaikki liikunta, myös melonta, on jäänyt, olen viettänyt aikaa mm. lojbanin kanssa. Olen opiskellut ja sen lisäksi koonnut n. 270-sanaisen gismu- (siis lojbanin juurisana) listan suomenkielisine merkitysten määrittelyineen. Liitän tämän listan osaksi keskeneräistä lojban-oppikirjaani eräänlaiseksi perussanastoksi. Sanat on koottu frekvenssitaulukosta, ja jaettu aiheenmukaisiin luokkiin helpottamaan opiskelua ja selailua. Sanaston on tarkoitus helpottaa myös itseäni esimerkkilauseiden keksimisessä.

Nyt siis olen myös palannut oppikirjan laatimisen pariin ja eiköhän ennenpitkää ole julkaistava versiokin valmis.

Siihen mennessä: tässä on tyylikäs lojban-aiheinen nettisivu, jossa on monia kiinnostavia näkemyksiä tästä ainutlaatuisesta kielestä, mm näyte, miten lojban taipuu eri luonnollisten kielten sanajärjestyksiin ja ajattelutapoihin. Tässä nyt ehkä vähä'n tehdään pilkkaakin. En nyt tiedä pitäiskö tällaiseen rohkaista...

English style:
mi pu se batci lo gerku
I was bit by a dog
Spanish style:
pu se batci lo gerku
Was bit by a dog
German style:
mi lo gerku ba'o se batci
I have, by a dog, been bit
Chinese style:
batci gerku
Bite dog
Turkish style:
fe lo gerku pu selbatci fa mi
By a dog bit was I
Invented example (Yoda-speak?):
pu batci mi fa lo gerku
Bit me have a dog
Lainaus: Arnt Richard Johansen


torstai 17. huhtikuuta 2008

Mainio lojbansivu

Visuaalinen, hauska ja kannustaa opiskelemaan: helppoja tekstejä tällaiselle aloittelijallekin:
http://jbotcan.org/

tiistai 8. huhtikuuta 2008

Lojbanin oleellinen rajoitus

Xah Lee esittää sivuillaan http://xahlee.org/Periodic_dosage_dir/bangu/lojban_balvi.html oleellisen "totuuden" lojbanista:

"I don't think lojban will befit as a language for human communication. Suppose if we have a region to speak lojban from now on, and lojban being the first language of all newborns. I believe in a few generations lojban will quickly loss all its design premises of regularity and mathematical properties. This i believe because humans do not process information as a logical machine, even if all their thoughts are in a logical language."

Siis kenenkään on millään pidemmällä aikavälillä turha haaveilla lojbania ihmisten arkikieleksi ja olettaa lojbanin hienojen ominaisuuksien samalla säilyvän. Kielillä on luontainen taipumus ennemminkin rapautua kuin jalostua arkikäytössä. Ihmisen kognitiolle ei ole tyypillistä kurinalainen, looginen ajattelua, jota lojbanin oikea käyttö edellyttää. Ihmisen kognitio ei perustu mihinkään aivoissa olevaan "aritmeettisloogiseen yksikköön" (kuten tietokoneiden ALU) vaan se perustuu sumeaan, neuraaliseen hahmontunnistukseen, sekvenssien sumeaan oppimiseen ja tähän oppiin perustuvien ennusteiden tekemiseen. Tämä on ihmisen aivokuoren toimintaperiaate, oleellisin ulottuvuus ihmisen "älykkyydestä". Luonnollisten kielten epäloogisuudet eivät ole arkikäytössä minkäänlainen haitta tälle piirteelle. Siksi mikään ei rajoita luonnollisten kielten rapautumista, muuntumista murteiksi ja slangeiksi, uusiksi kieliksi, joissa täsmällisiin kielioppeihin syntyy koko ajan uusia poikkeuksia ja epäloogisia käyttötapoja ("jotka kaikki ymmärtävät").

Olisi siis parempi, että lojban pidettäisiin erossa "puhtaasta arkikäytöstä". Sitä ei saisi opettaa lapsille ensimmäiseksi kotikieleksi, jota lapset käyttävät leikeissään takapihoilla. Sitä ei lojban kauan kestäisi. Väitin itse aikaisemmin päinvastaista. Toiseksi kieleksi voisi lojbania ajatella, ehkä jo leikki-ikäiselle silti..

Mikä on siis olisi lojbanin oikea käyttöä? Eri kansallisuuksien yhteinen turistikieli maailmalla? No ei todellakaan! Sen sijaan vaikkapa:
  • Konferenssikieli ammatillisissa, poliittisissa tai tieteellisissä kokoontumisissa.
  • Laki- ja sopimuskieli.
  • Patenttikieli.
  • Tieteellisten julkaisujen kieli.
  • Tieteellisten ja ammatillisten oppikirjojen ja aikakausijulkaisujen kieli.
  • Ammattikieli vaativissa, kansainvälisissä työympäritöissä.
  • Sivistyneiden, vastuullisten, ammattilaisten käyttäjien arkikieli.
  • Mutta se luontevin, hyödyllisi käyttö olisi sittenkin ihmisen ja tietokoneen verbaalinen, vapaamuotoinen, intuitivinen kommunikaatio lojbanin avulla